Když je tělo ve stresu, spouští se v něm reakce, která s naším zažíváním nepěkně zamává. Může jít o jakoukoliv psychickou zátěž, kterou tělo vyhodnotí jako stresovou a které se musí bránit. V tomto stavu se do krve vyplavují stresové hormony adrenalin a kortizol, které ručí za to, že se nám žaludek začne chovat ve stresu neobvykle. Někdo ztrácí chuť k jídlu, u jiného se vyvolá zvracení nebo nevolnost. Jednoduše řečeno – citlivě reaguje na náš emoční život a informuje nás tak, že něco není v pořádku.
Někteří lidé jídlo ve stresu odmítají, jiní po něm sáhnou, protože ho mají spojené s příjemnými pocity a tak se vlastně uklidňují. Stres tak jednoduše zajídají. To ovšem není ideální řešení, lidé tak začnou nekontrolovatelně přibírat na váze. Problém může nastat, když nám dlouhodobý stres vyústí v nepříjemné zdravotní komplikace. Takové chování však může značit postoje nesouhlasu, nebo může jít už o opravdové psychosomatické potíže, jako například přejídání, obezitu, anorexii nebo bulimii.
Je dobré najít si variantu, která je pro váš žaludek i vaši duši dostatečně nostalgicky příjemná. Jídlo tedy rozhodně nepatří k pracovnímu stolu ani do obýváku k puštěné televizi. Klid na jídlo a vnímání jeho chuti je dobré nejen jako prevence proti přejídání, ale i pro dobré trávení.
Nejlepší by bylo vyhnout se jakýmkoliv stresovým situacím. To bohužel nejde pokaždé, proto by bylo dobré alespoň pozitivně přistupovat k jídlu a ke stravování. Každé jídlo si pečlivě oddělte od všech obvyklých denních činností a soustřeďte se jen a jen na něj. Jezte pravidelně. Správně si poskládejte jídelníček, který vám dodá energii a pomůže vám udržet nadhled a psychickou pohodu. Každé sousto si pečlivě vychutnejte.
Zlepšíte si tak trávení i náladu. Nezapomínejte na to, že tak jak budete jíst, tak se budete celý den i cítit.