Že to není jenom nějaké sprosté slovo z Dálného východu, o tom se můžete přesvědčit v každé dobré vietnamské restauraci. A teď nemluvíme jenom o nějakých bistrech, které vídáte někde v centrech města nebo na nádraží. Tam si dejte přesmažené jarní rolky nebo nějaké to rychlé křupavé kuřecí s nudlemi. Ale pořádná vietnamská restaurace je dneska pojem, který se velice často skloňuje, protože zejména Češi si rádi do takové restaurace zajdou. Ano, ceny jsou poněkud vyšší, ovšem kulinářský zážitek mnohdy přebije vyšší cenu.
Ne každému však bude chutnat. Pokud vyrážíte do nějaké vietnamské restaurace, musíte mít na paměti, že pokud nemáte rádi některou z následujících potravin, tak si moc nepochutnáte.
A) Koriandr a kari = základní kořenící složky, kterých není v jídlech nikdy dost. Byť si myslíte, že je jídlo bez kari, tak je tam aspoň nacpaný koriandr jako základní koření pro celý východ.
B) Zelenina = připravte se na obrovské porce zeleniny, které bude určitě více než masa či nudlí. Bambusové výhonky, citronová tráva, paprika, mrkev, brokolice, saláty všech druhů – to najdete na jedné jediné míse.
C) Sladko-kyselé či sladké omáčky = většina omáček je dělána na kokosovém mléce či na arašídovém základu a častokrát se tam přidává nějaké ovoce jako mango nebo švestky. Pokud tedy nemáte rádi tyto kombinace, tak do Vietnamu ani nemiřte.
D) Kachna, hovězí a vepřové = svatá trojice vietnamské kuchyně. Pokud nemáte rádi kachnu, tak vám zbývají jenom kuřecí pokrmy. Pokud nemáte rádi hovězí či vepřové a k tomu ještě kachnu, tak tam opravdu zbyde jen to kuřecí.
E) Ryby a mořské plody = těch je tady požehnaně. A nejen v hlavních jídlech, ale také v polévkách či na sushi nebo v knedlíčcích.
Člověk bude ale i tak mile překvapen a možná kdo ví, třeba to ti Vietnamci přeci jen umí udělat lépe než u nás a i to vepřové vám zachutná.